Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri

Olja in aditivi

Stopite v stik
07 49 66 650
tms@siol.net Pošlji povpraševanje

Dejstva o oljih za dvotaktne motorje

Na tržišču imamo veliko različnih olj za dvotaktne motorje. V osnovi so razdeljena na tri skupine: Mineralna, pol-sintetična in sintetična.

Mineralno olje

To olje omogoča odlično mazanje pri normalnih okoliščinah in temperaturah, ne podmazuje pa dovolj učinkovito pri ekstremnih temperaturah do katerih prihaja pri zračno hlajenih motorjih, ki delujejo pod srednje in težkimi delovnimi pogoji. Zaradi ekonomičnosti raznih dodatkov, ki so najdražje sestavine v olju, to olje ni visoke kvalitete. To olje se lahko uporablja za 2-taktne zračno hlajene motorje, ki niso obremenjeni in za vodno hlajene 2-taktne motorje. Pri uporabi mineralnega olja nastajajo težke karbonske in ogljikove obloge, zato so potrebna krajša servisna obdobja. Problemi z oblogami in poškodbami ležajev se povečajo z uporabo nizko oktanskih bencinov.

Pol-sintetično olje

To olje je mešanica mineralnega in sintetičnega olja in vsebuje dodatke (aditive) srednje kvalitete. Sintetični del olja zmanjšuje onesnaženost izpušnih plinov in izboljšuje mazanje bata. Vendar pa je mazanje ležajev  s tem oljem bolj revno.

Sintetično

To olje je popolnoma sintetično kar se odraža v ceni, saj vsebuje dodatke (aditive) najvišje kvalitete. Olje vsebuje oljne kisline, zato so obloge komaj opazne, vendar pa ne samo da zmanjšuje emisije, onesnaženost izpušnih plinov, ampak tudi odlično maže gibljive dele motorja. Dodatki (aditivi) so specialno testirani in zasnovani, da ohranjajo notranjost motorja čisto.

Olja Husqvarna

Husqvarnin pristop je uporabiti perfektno mešanico sintetičnih olj in visoko rafiniranih mineralnih olj. Najboljše dobavljive dodatke, skupaj s sintetičnimi spodbujevalci, ki omogočajo čistejši motor in opravijo zaščito motorja kot popolnoma sintetična olja.

Skratka, Husqvarna olja so najugodnejša v skladu z razvojem Husqvarna motorjev.

Primerjava 2-taktnih motornih olj

Testi so narejeni z motorno žago Husqvarna 346XP. Motor je deloval pod popolnoma enakimi pogoji. Prikazane so razlike med referenčnimi olji in Husqvarna 2-taktnimi olji. Krivulje spodnjih diagramov prikazujejo srednje vrednosti večih testov motorja.

Karbonske - ogljikove obloge

Referenčna olja za motorne žage Husqvarna XP olje
   

Valj in bat sta delovala pod identičnimi pogoji vendar z različnimi 2-taktnimi motornimi olji. Valja sta delovala na istem ohišju motorja. Test je bil opravljen na motorni žagi 346XP pod izredno težko obremenitvijo po specialno razviti laboratorijski metodi. Kot je razvidno iz fotografije na levi vsebuje referenčno olje manj učinkovit paket dodatkov (aditivov). Tudi samo olje je nižje kvalitete.

Za dolgo življenjsko dobo 2-taktnih strojev, priporočamo Husqvarna XP motorno olje.